Συχνές Ερωτήσεις

Greek

Συχνές Ερωτήσεις

Από που ξεκίνησε η ιδέα για το Ίδρυμα;
Η διαδικτυακή παρουσία του Αθανασοπουλείου Ιδρύματος είναι μια αναβίωση του Αθανασοπουλείου Πνευματικού Κέντρου Αθηνών (ΑΠΚΑ), το οποίο μαζί με το Κέντρο Στατιστικής Αθηνών (ΚΣΑ) ήταν τα δύο εκπαιδευτικά ιδρύματα του Χριστιανικού Ομίλου “Η Αγία Τριάς”. Ο Όμιλος ιδρύθηκε στην αρχή της δεκαετίας του 1960 από τον Γ. Αθανασόπουλο, κυρίως για τους εράνους και τις άλλες συλλογικές εργασίες που χρειάζονταν να γίνουν στην πρώτη φάση της προσπάθειας ανοικοδόμησης του Ιερού Ναού της Αγίας Τριάδος σε χώρο που παραχωρήθηκε ως δωρεά από κάτοικο της περιοχής ειδικά για αυτόν τον σκοπό. Παράλληλα ο Όμιλος ανέπτυξε μια σπουδαία φιλανθρωπική και εκπαιδευτική δράση με δωρεάν μαθήματα, κατηχήσεις και δωρεές τροφίμων και άλλων αναγκαίων σε φτωχές οικογένειες της ευρύτερης περιοχής. Ο μικρός ξύλινος και με τσιμεντόλιθους Ιερός Ναός που ηγέρθη στο τέλος της δεκαετίας του 1960 στο μικρό χωριό των εκατοντάδων κατοίκων που ήταν τότε το Καματερό Αθηνών (κοντά στο κτίριο που έκτισε ο Γ. Αθανασόπουλος για να στεγάσει το δημοτικό και μετά γυμνάσιο Καματερού κατά τη δεκαετία του 1960) μπορούσε να χωρέσει μόνο γύρω στους 100 πιστούς (αρχικά κατασκευάστηκε για να καλύψει τις ανάγκες εκκλησιασμού των μαθητών του Σχολείου Αθανασόπουλου, που στην αρχική φάση ήταν ένα ιδιωτικό Νηπιαγωγείο, Δημοτικό και μετά Γυμνάσιο με δασκάλους και καθηγητές που πληρώνονταν από τον Γ. Αθανασόπουλο και τις λίγες -και σπάνια τακτικές- συνδρομές από τους γονείς των 20-100 περίπου παιδιών του Σχολείου). Με την ευλογία του εκάστοτε Μητροπολίτη Αττικής, ο Όμιλος δραστηριοποιήθηκε φιλανθρωπικά και εξωραϊστικά για περίπου 35 έτη και κατόρθωσε να εγείρει ένα μεγαλύτερο Ιερό Ναό (δύο επιπέδων) που σήμερα (2015) βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση της αγιογραφίας του. Ο Γεώργιος Αθανασόπουλος, ως Καθηγητής Μαθηματικών και Στατιστικής της Ανωτάτης Βιομηχανικής Πειραιώς, της Σιβιτανιδείου Σχολής και της Σχολής Αϊνστάϊν, ιεροψάλτης στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος και κατηχητής, δίδασκε αμισθί και στο ΑΠΚΑ (με μαθήματα Βυζαντινής Μουσικής και κατηχήσεις κατόπιν ειδικής αδείας του εκάστοτε Μητροπολίτη Αττικής) αλλά και στο ΚΣΑ (διδάσκοντας μαθηματικά όλων των βαθμίδων και στατιστική). Στις δραστηριότητες του ΑΠΚΑ εντάσσεται και η δημοσίευση ειδικού κατηχητικού φυλλαδίου από το 1965 με τίτλο “Το Φως του Κόσμου” με τη χρήση πολυγράφου που χειριζόταν ο ίδιος ο Γεώργιος Αθανασόπουλος, το οποίο έτυχε εύφημης μνείας από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ιάκωβο σε επιστολή που έστειλε στον Γεώργιο Αθανασόπουλο τη δεκαετία του 1970.
Ως όραμα το Αθανασοπούλειο Ίδρυμα συζητήθηκε με τον Γεώργιο Αθανασόπουλο το καλοκαίρι του 2014 (πριν την τελευταία μακρά ασθένειά του), ο οποίος συμφώνησε για την δημιουργία του ως ανεξαρτήτου από τον ανενεργό πλέον Χριστιανικό Όμιλο και έδωσε τις κύριες αρχές λειτουργίας του.

Γιατί μόνο Φιλοσοφία και Θεολογία;
Προς το παρόν έχουμε μόνο οπτικοακουστικό υλικό για τη Φιλοσοφία (κυρίως το χώρο της Φιλοσοφικής Πρακτικής) και την Ορθόδοξη Θεολογία και Ορθόδοξη Φιλοσοφία. Αργότερα ίσως επεκτείνουμε τις εκπολιτιστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητές μας και σε άλλους τομείς (παρέχοντας μαθήματα μέσω του εκπαιδευτικού λογισμικού της ιστοσελίδας). Το τι θα καταφέρουμε να κάνουμε εξαρτάται από την εθελοντική προσφορά όσων ενώσουν τις δυνάμεις τους μαζί μας.

Τι περιλαμβάνεται στο σχέδιο δημιουργίας του ιδρύματος;
Σε πρώτη φάση θα λειτουργήσει ένας διαδικτυακός κόμβος που θα παρέχει πρόσβαση σε οπτικο-ακουστικό υλικό που θα σχετίζεται με την Φιλοσοφική Πρακτική, την Ορθόδοξη Θεολογία, την Ορθόδοξη Φιλοσοφία, την Ορθόδοξη Λειτουργική Ζωή και Παράδοση και τον Ορθόδοξο τρόπο ζωής μέσω της ανάδειξης της ζωής και του έργου σημαντικών Αγίων της Ορθοδόξου Χριστιανικής Εκκλησίας. Σε δεύτερη φάση θα λειτουργήσει μέσω του κόμβου μια διαδικτυακή πλατφόρμα εκπαίδευσης ειδικά σχεδιασμένη για εξ αποστάσεως εκπαίδευση που θα παρέχει μαθήματα φιλοσοφίας και Ορθοδόξου Θεολογίας με τη βοήθεια ομάδας καθηγητών θεολογίας και φιλοσοφίας.

Πως μπορούμε να χρησιμοποιούμε το οπτικο-ακουστικό υλικό που υπάρχει στις σελίδες του κόμβου;
Μπορείτε να το δείτε ή να το ακούσετε στις σελίδες μας. Μπορείτε να παραπέμψετε άλλους να επισκεφθούν τις σελίδες και να δουν ή ακούσουν το υλικό στις σελίδες μας δίνοντάς τους την διεύθυνσή μας. Απαγορεύουμε την αναπαραγωγή ή δημοσίευση του υλικού των σελίδων μας οπουδήποτε αλλού. Αποκλειστικά πνευματικά δικαιώματα για το οπτικο-ακουστικό υλικό έχει ο Κωνσταντίνος Γ. Αθανασόπουλος. Η κατοχύρωση των δικαιωμάτων αυτών και υπεράσπισή τους θα γίνει βάσει του σχετικού δικαίου του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελλάδος.

Πως καλύπτονται τα έξοδα δημιουργίας και λειτουργίας του ιδρύματος;
Όλα τα έξοδα καλύπτονται με δωρεές. Αν θέλετε να βοηθήσετε είτε με δωρεές είτε με προσωπική εθελοντική εργασία μπορείτε να έρθετε σε επικοινωνία μαζί μας μέσω μηνύματος στις ηλ. διευθύνσεις μας: cathanas@hol.gr και cathanasop@googlemail.com

Πως μπορούμε να έρθουμε σε επαφή με το Ίδρυμα;
Μπορείτε να στείλετε μήνυμα ηλ. ταχυδρομείου στο cathanas@hol.gr ή στο cathanasop@googlemail.com .