Διεθνές Συνέδριο για τον Άγιο Γρηγόριο Παλαμά στην Κύπρο (1-4 Ιουλίου 2022)

Η Ιερά Μητρόπολη Τριμυθούντος, συνδιοργανώνει, μαζί με το Palamas Seminar (an International Research Co-operative on the work and legacy of St Gregory Palamas) και το Τμήμα Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Sulkhan-Saba Orbeliani (Τιφλίδα - Γεωργία), διεθνές Συνέδριο για τον άγιο Γρηγόριο Παλαμά, με γενικό τίτλο:

Ησυχαστικές έριδες: Ο άγιος Γρηγόριος Παλαμάς στην αντιπαράθεσή του με τον Γρηγόριο Ακίνδυνο.

H συνδιοργάνωση του εν λόγῳ Συνεδρίου στην Κύπρο γίνεται με συνεννόηση του εντεταλμένου καθηγητή στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Θρησκειολογίας, του Ανοικτού Πανεπιστημίου του Ην. Βασιλείου (UK) και ιδρυτή του Palamas Seminar, Δρ. Κωνσταντίνο Αθανασόπουλο, τον κοσμήτορα στο Πανεπιστήμιο Sulkhan-Saba Orbeliani, καθηγητή Δρ. Γκότσα Μπαρνόβι, και τον επίκουρο καθηγητή, στο ίδιο Πανεπιστήμιο, Δρ. Ανδρέα Ζαχαρίου. Κατόπιν ενδελεχούς συζητήσεως των προσφάτων εξελίξεων στη Φιλοσοφία και Θεολογία στην Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό, κατά το Διεθνές Συνέδριο για τον Άγιο Γρηγόριο Παλαμά που έγινε στη Βέροια και το Άγιο Όρος τον Ιούλιο του 2021, διαπιστώσαμε το ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για το έργο και τη φιλοσοφική και θεολογική σκέψη του Γρηγορίου Παλαμά, και έγινε αποδεκτή η πρόταση να γίνει στη Κύπρο μια πρώτη συνάντηση ειδικών για το θέμα επιστημόνων.
Στόχος μας, μέσα από τη εν γένει θεματική του Συνεδρίου, η οποία θα καλύπτει την περίοδο από τον 14ο αι. μέχρι και την εποχή μας, είναι να προσεγγιστούν και να εξεταστούν με τρόπο επιστημονικό η θεολογική και φιλοσοφική διάσταση της αντιπαράθεσης του Παλαμά και του Ακινδύνου, καθώς και ο αντίκτυπος που αυτή είχε κατ’ αρχάς στην πολιτική ζωή του υστέρου Βυζαντίου, και έπειτα στην τέχνη και τη λογοτεχνία. Οι εισηγήσεις των ομιλητών, καθώς και τα συμπεράσματα, στα οποία το Συνέδριο θα καταλήξει, θα εκδοθούν με τη μορφή Πρακτικών στην Κύπρο (στην Ελληνική) και την Αγγλία (στην Αγγλική).
Η επιστημονική δυναμική του Συνεδρίου θα έχει διεθνή χαρακτήρα. Οι προσκεκλημένοι, οι οποίοι υπολογίζεται να είναι γύρω στους 35, είναι καταξιωμένοι επιστήμονες, ο κάθε ένας στον χώρο και την ειδικότητά του, και θα αντιπροσωπεύουν Πανεπιστημιακά ιδρύματα από όλο τον κόσμο. Από αυτούς, περίπου πέντε θα είναι από την Κύπρο και οι υπόλοιποι από την Ελλάδα και το εξωτερικό (τη Γεωργία, τις ΗΠΑ, τη Ν. Αφρική, τη Ρωσία, την Ουκρανία και την Ευρώπη – Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Νορβηγία, Ιταλία, Βέλγιο, Ισπανία, Πορτογαλία, Ρουμανία).
Το Συνέδριο θα διαρκέσει τέσσερεις μέρες (1-4 Ιουλίου 2022), θα γίνει σε χώρο της Ιεράς Μητροπόλεως Τριμυθούντος, στην Κοινότητα των Λευκάρων και οι εργασίες του θα διεξαχθούν στα ελληνικά και τα αγγλικά. Στα Λεύκαρα, θα φιλοξενηθούν και οι σύνεδροι.
Ευελπιστούμε ότι το Συνέδριο, με βάση το Σχέδιο κινήτρων για την οργάνωση Συνεδρίων / Συναντήσεων και ταξιδίων κινήτρων στην Κύπρο, θα τύχει χρηματοδότησης από το Υφυπουργείο Τουρισμού, ώστε οι εργασίες του να διεξαχθούν απρόσκοπτα και σαφώς αποδοτικότερα. Κατ’ αυτό τον τρόπο, είμαστε πεπεισμένοι ότι το Συνέδριο θα αποτελέσει συμβολή στη διατήρηση σε υψηλό επίπεδο του ενδιαφέροντος για τις παλαμικές σπουδές τόσο στην Κύπρο, όσο και ευρύτερα, σε διεθνές επίπεδο. Επίσης ευελπιστούμε ότι αυτή θα είναι μόνο η αρχή περαιτέρω δράσεων και Συνεδρίων για την τόνωση των Παλαμικών Σπουδών στην Κύπρο και το εξωτερικό.
Προτεινόμενο κόστος συμμετοχής: Για ομιλητές-τριες 70 Ευρώ. Για συμμετέχοντες (χωρίς παρουσίαση) 100 Ευρώ. Η συμμετοχή καλύπτει καφέ/τσάι, και δύο γεύματα κάθε ημέρα κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου. Θα υπάρξει ειδική έκπτωση για μεταπτυχιακούς φοιτητές και συνοδεύοντες ομιλητών-τριών.
Επικοινωνία για το Συνέδριο: Δρ. Ανδρέα Ζαχαρίου στο azachariou2020@hotmail.com και Δρ. Κωνσταντίνο Αθανασόπουλο στο cathanasop@googlemail.com